Milanović se povlači s čela SDP-a

Socijaldemokratska partija (SDP) uskoro će dobiti novog predsjednika. Zoran Milanović u ponedjeljak je, dan poslije poraza Narodne koalicije na prijevremenim parlamentarnim izborima, najavio da se više ne namjerava kandidirati za predsjednika najveće oporbene stranke u Hrvatskoj niti sudjelovati u budućim promidžbenim kampanjama.

Bivši hrvatski premijer rekao je na konferenciji za medije da stranka treba odlučiti kad će se održati novi izbori za njezinog predsjednika, a to treba biti u sljedećih 150 dana.

Milanović je početkom travnja ove godine ponovno izabran za predsjednika SDP-a. Sa gotovo 60 posto glasova pobijedio je Zlatka Komadinu, koji je i danas potpredsjednik stranke.

Narodna koalicija, okupljena oko SDP-a, pretrpjela je u nedjelju težak poraz na parlamentarnim izborima. Dobila je 54 mandata u Hrvatskom saboru, sedam manje od HDZ-ove koalicije koja ima najveće izglede za sastavljanje parlamentarne većine.

Narodna koalicija, u kojoj su bili još HNS, HSS i HSU, pobijedila je u svega četiri od deset izbornih jedinica u Hrvatske.