Objava rezultata popisa stanovništva BiH u četvrtak

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine u četvrtak će u Sarajevu organizirati prezentaciju rezultata popisa stanovništva održanog 2013. godine. Objava rezultata mjesecima je predmet političkih tenzija između Federacije BiH i Republike Srpske, koja osporava usvajanje jedinstvene metodologije obrade podataka popisa stanovništva.

Bio je to i jedan od razloga zbog kojih je Republika Srpska odbila dati suglasnost za prihvaćanje prilagođenog Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju između BiH i Europske unije.

Republika Srpska osporava status gotovo 200.000 državljana BiH, uglavnom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su tijekom rata protjerani s teritorija tog entiteta. Kako se poslije 1995. nisu uspjeli vratiti u BiH, prijavljeni su na adrese u Hrvatskoj i BiH. Onaj koji je se izjasnio kako radi ili se školuje u inozemstvu, ne može biti tretiran kao stalni stanovnik BiH, stav je Republike Srpske.

Agencija za statistiku i Federalni zavod za statistiku pak tvrde da je sve odrađeno po zakonu i da će BiH imati međunarodno priznate rezultate popisa stanovništva.