OHR: “Nema izgovora za neodržavanje izbora u Mostaru”

Iz Ureda visokog predstavnika i Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira imaju jasan stav o obvezi vlasti da provedu odluku Ustavnog suda BiH o izbornom sustavu u Mostaru kako bi građani tog grada konačno mogli izabrati svoje lokalne predstavnike.

“Dozvoliti da još jedan krug lokalnih izbora prođe bez održavanja izbora u Mostaru značilo bi da građani Mostara već 12 godina nisu u mogućnosti glasovati i za to nema izgovora. Zato međunarodna zajednica i građani Mostara dijele zajedničko očekivanje da će u narednim danima stranke koje sudjeluju u pregovorima postići pomak i učiniti potrebno kako bi se Mostarcima omogućilo da uživaju isto osnovno demokratsko pravo 2. listopada kao i svi drugi građani širom ove zemlje – pravo da izaberu svoje lokalne predstavnike”, poručili su iz OHR-a.

Ni sastanak u Veleposlanstvu SAD-a u BiH ovog tjedna u Sarajevu nije donio dogovor HDZ-a BiH, SDA i SBB-a o održavanju izbora u Mostaru. Čelnici stranaka poručili su da će nastaviti pregovore kako bi se izbori održali poslije osam godina.