Otvoren natječaj za dodjelu dozvola za rad u Njemačkoj

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji s Privrednom komorom Federacije BiH i Privrednom komorom Republike Srpske, objavila je javni natječaj za dodjelu radnih dozvola za izvođenje radova u Njemačkoj u 2016./2017. godini.

Dodjeljivat će se 2.000 dozvola mjesečno tvrtkama iz Bosne i Hercegovine tijekom ove dvije godine, od čega 790 dozvola za građevinarstvo, 470 dozvola za izolacijske radove i 740 dozvola za ostale djelatnosti.

Za područje Federacije BiH izdat će se 1.059 dozvola, od čega 418 dozvola za građevinarstvo, 250 za izolacijske radove te 391 dozvola za ostale djelatnosti.

Poseban potkontigent od 412 dozvola, s većinskim vlasništvom kapitala pravnih subjekata i fizičkih osoba iz Republike Slovenije, raspodjeljuje se u omjeru 2/3 za tvrtke iz FBiH i 1/3 za tvrtke iz Republike Srpske. 164 dozvole su za građevinarstvo, 96 dozvola je za izolacijske radove, a 152 dozvole za ostale djelatnosti.

“Njemačke vlasti procijenile su da u ovom trenutku nema uvjeta i mogućnosti za proširenje kontingenta, iako smo mi i preko Vanjskotrgovinske komore i enitetske komore i Ministarstva vanjske trgovine tražili proširenje jer je očito da ima prostora za zapošljavanje naših radnika”, izjavio je Zdravko Marinković, generalni tajnik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Zainteresirane tvrtke prijave za dodjelu javnih dozvola trebaju podnijeti u sljedećih 15 dana, tj. do 25. kolovoza.