Petar Barbarić ujedinio Ljubuški i Travnik

Povodom 120. godišnjice smrti Petra Barbarića jučer je u Ljubuškom predstavljena ilustrirana biografija “Divan mladić Petar Barbarić”. Vedre ilustracije crtale su učenice sedmog razreda Osnovne škole Tina Ujevića u Vitini uz mentorstvo njihove vjeroučiteljice.

“Projekt smo započeli kako bi smo Petra Barbarića spasili od zaborava i kako bi smo mu u Ljubuškom vratili mjesto koje mu pripada”, poručila je vjeroučiteljica Osnovne škole u Vitini i autorica slikovnice.

Slikovnica je pokazala kako Petar Barbarić ujedinjuje rodnu Hercegovinu i voljenu Bosnu, a njegovo uzdizanje na čast oltara s radošću iščekuju njegovi Klobuk i Travnik.
Nakon što se Petar Barbarić proglasi blaženim, bit će prvi prvi blaženik s područja Hercegovine. Tako će svi vjernici, a posebice hrvatska mladež, u Petru dobiti divan uzor kršćanskog života.

“Dirljivo je gledati kako svako jutro na Petrov grob u Travniku dođe do 200 djece i svako jutro se služi misa na njegovom grobu. Bit ću počašćen ukoliko osjetimo da i ljubušaci dolaze na njegov grob. I ova suradnja me čini jako sretnim”, naglasio je Don Željko Marić, ravnatelj Katoličkog školskog cetra “Petar Barbarić” u Travniku.

Slikovnica košta 5 KM i moći će se kupiti u školama i vrtićima. Prikupljeni iznos od prodaje donirat će se kao pomoć za obnovu podrumskih prostorija kritpe katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” u Travniku. Slikovnica je napravljena s ciljem kako bi oni koji je budu čitali slijedili Petrovo geslo “Najbrži put u nebo je vršiti svoje dužnosti”