Počinje istraživanje o kvaliteti soli u BiH

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Miodrag Marjanović, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske potpisali su u četvrtak u Mostaru Ugovor za laboratorijske usluge analiza kvaliteta soli na tržištu Bosne i Hercegovine.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uz financijsku podršku UNICEF-a, u iduća dva mjeseca provest će istraživanje kvalitete soli na tržištu BiH za 2017. godinu kojim će se utvrditi usklađenost soli na tržištu Bosne i Hercegovine s važećim zakonodavstvom.

Na području 17 gradova i općina u Bosni i Hercegovini bit će uzeto 260 uzoraka dostupnih komercijalnih pakiranja soli za ljudsku prehranu koji će biti podvrgnuti laboratorijskim analizama na fizičko-kemijske parametre (sadržaj joda, natrijev klorid, vode, arsena i bakra, reakcija na 20 posto vodenog rastvora lakmus papira, sredstva jodiranja i deklariranje roka upotrebe).

Cilj ovog istraživanja je zaštita zdravlja potrošača kroz procjenu rizika izloženosti potrošača od nedostatka joda, podizanje svijesti potrošača o značaju kvalitete soli za ljudsku prehranu te poduzimanje odgovarajućih administrativnih mjera. Istraživanje kvalitete soli na tržištu Bosne i Hercegovine doprinijet će informiranju potrošača o kvaliteti soli na tržištu Bosne i Hercegovine te značaju adekvatnog unosa joda kao veoma važnog mikroelementa za ljudski organizam.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nedovoljan unos joda predstavlja jedan od globalnih zdravstvenih problema. Manjak joda u organizmu uzrokuje povećanje štitnjače, odnosno oboljenje koje je u široj javnosti poznato kao guša ili struma.

Prikupljeni podaci o kvaliteti soli će biti temelj za izradu strateških dokumenata, znanstvenih i stručnih studija te davanje odgovarajućih preporuka nadležnim organima u Bosni i Hercegovini kako bi se zaštitili zdravlje i interesi potrošača.