Prava za rad bh studenata

Prenosimo dopis zborova Hrvatskog studentskog zbora koji je poslan Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u kojem se zahtjeva omogućavanje zapošljavanja studenata iz BiH s hrvatskim državljanstvom u Republici Hrvatskoj putem studentskih ugovora.

Poštovani,

ovim Vam se putem obraćamo u ime Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru uz punu podršku Hrvatskog studentskog zbora, sa zamolbom vezanom za omogućavanje zapošljavanja naših studenata s hrvatskim državljanstvom u Republici Hrvatskoj putem studentskih ugovora.
Studentima koji imaju hrvatsko državljanstvo, ali ne i prebivalište u RH, nije omogućen rad posredstvom studentskoga servisa. U javnom savjetovanju o Nacrtu prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova na prijedlog Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru kao Hrvatski studenski zbor predložio je intervenciju u Nacrt prijedloga predmetnog Zakona kako bismo i studentima Sveučilišta u Mostaru s hrvatskim državljanstvom omogućili rad posredstvom studentskih ugovora. Do danas nemamo povratnu informaciju hoće li navedeni prijedlog ući u Zakon o obavljanju studentskih poslova, a niti hoće li zakon i kada stupiti na snagu.

Takav pristup stavlja naše studente u nepovoljan položaj, dajući nam do znanja kako bilo koji državljanin Europske unije ima veća prava od hrvatskih državljana s prebivalištem u Bosni i Hercegovini.

Također, statistike pokazuju kako Republika Hrvatska uvozi tisuće stranih radnika, bez obzira na nezaposlenost mladih Hrvata u Bosni i Hercegovini.
Iz toga Vas razloga kao predstavnici studenata molimo da u Zakonu o obavljanju studentskih poslova uvrstite prijedlog Hrvatskog studentskog zbora kako bi i studenti koji imaju hrvatsko državljanstvo, a nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, mogli koristiti pravo na rad posredstvom studentskog ugovora.

Svjedoci smo čestih posjeta državnih dužnosnika Republike Hrvatske koji svakom prilikom ističu važnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a posebici mladih, stoga bismo upravo mi mladi voljeli da s riječi prijeđu na djela.
Ovim putem još jednom apeliramo na Vas kako biste hrvatskim studentima iz Bosne i Hercegovine koji su i Vaši državljani omogućili rad putem studentskih ugovora.