Predsjednik DKH-a posjetio prvu generaciju ljubuških stolara

“Poboljšanje konkurentnosti i promocija drvnog sektora na području Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) kroz nove organizacijske procese” naziv je projekta u sklopu kojeg je otvoren trogodišnji smjer “stolar” u SSŠ “Ruđer Bošković” Ljubuški, a povodom otvaranja novog smjera, učenike je posjetio predsjednik Drvnog klastera Hercegovina Dragan Rezić.

Predsjednik DKH-a ih je upoznao s projektom, partnerima i donatorima, kao i s mogućnostima zapošljavanja i usavršavanja u drvnoj industriji po završetku trogodišnjeg školovanja i tvrtkama članicama u kojima će obavljati dio praktične nastave na specijaliziranim programima i proizvodnim procesima.

Učenici su podijelili i svoja dosadašnja iskustva s nastavom, a najviše ih se dojmila praktična nastava, gdje su već i u prvih mjesec dana uspjeli steći neka praktična znanja o poznavanju različitih vrsta i obrade drveta s kojima se nisu nikad prije imali prilike susresti.

U prvu generaciju je upisano osam učenika, a praktičnu nastavu imat će priliku odrađivati u radionici u školi dvaput tjedno koristeći alate i strojeve koje su donirali tvrtka Schachermayer d.o.o. Sarajevo, Drvni klaster Hercegovina i članice klastera.

Projekt je podržala i Općina Ljubuški, koja je opremila učionice računalnom opremom za specijalizirane programe tehničke pripreme u drvnoj industriji koji su nabavljeni kroz projekt.

Lokalna zajednica, kao i građanii BIH, implementacijom projekta dobit će stručni kadar za drvnu industriju, a taj će primjer pratiti i ostale županije i škole u državi, što će rezultirati većom zaposlenosti stručnog
kadra u drvnoj industriji.

Projekt koji sufinancira Europska Unija u oviru zajedničkog programa Europske Unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU Prolocal, doprinijet će
uvođenju novih programa u obrazovni sustav, a time i praćenje trendova obrazovnog sustava u EU-u i svijetu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 146.677,15 KM od kojih je EU osigurala 116.877,15 KM, a glavni cilj projekta je povećanje konkurentnosti i stvaranje osnove za razvoj drvnog sektora u ŽZH/K.