Za program imunizacije u Federaciji osigurano više od 4.500.000 KM

U Federaciji je osigurano više od 4.500.000 KM za program imunizacije, istaknuo je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez na stručnom skupu u Sarajevu kojim je počelo obilježavanje Svjetskog tjedna imunizacije u BiH.

Predstavnici nadležnih institucija ocijenili su alaramantnim što je posljednjih godina u BiH došlo do pada obuhvata imunizacijom koji u 2016. godini iznosi oko 70 posto.

“Zato moramo promijeniti stavove građana koji moraju znati da je imunizacija najveće dostignuće u zdravstvenoj znanosti budući da nas štiti od značajnog broja bolesti. Moglo bi se reći da je imunizacija žrtva svoje uspješnosti jer smo svi zaboravili bolesti koje su zahvaljujući cjepivu iskorijenjeni”, rekao je Čerkez.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar naglasio je da obuhvat imunizacije u BiH nije onaj preporučeni od Svjetske zdravstvene organizacije koji iznosi 90-95 posto.

“Nizak obuhvat procijepljenosti stvara pretpostavku za pojavu epidemija i drugih bolesti. Ospice nisu bezazlena bolest. U zemljama EU već je umrlo 17 ljudi. Roditelji moraju shvatiti da je jedina ispravna odluka cijepiti dijete”, dodao je Pehar.

Zbog niske pokrivenosti imunizacijom na skupu je zabrinutost izrazila predstavnica UNICEF-a u BIH Geeta Narayan navodeći da je neophodno osigurati točne i pouzdane informacije o koristima cijepljenja temeljene na dokazima.

Zahvaljujući cijepljenju, istaknula je, od 2010. do 2015. godine u svijetu je spriječeno deset milijuna slučajeva smrti te su, kako kaže Narayan, kontraindikacije veoma male u odnosu na činjenicu koliko se cijepljenjem može spriječiti bolesti.

Svake godine u posljednjem tjednu travnja države članice Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući BiH, obilježavaju Europski/Svjetski tjedan imunizacije kako bi se podigla svijest javnosti o važnosti imunizacije te poboljšanja obuhvata imunizacijom.

Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH, u suradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i UNICEF-om u BiH, organiziralo je u utorak u Sarajevu znanstveni skup na kojem oko 80 stručnjaka iz oblasti imunizacije razmatra aktualnu situaciju u provođenju programa imunizacije u Federaciji BiH.