Stabilan proračun za Široki Brijeg

Posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Širokog Brijega održana je u srijedu. Najvažnija stavka dnevnog reda bio je proračun za 2017. godinu.

Na trećoj sjednici novog Gradskog vijeća, uz nazočnost svih 25 vijećnika Širokog Brijega, najvažnije je bilo dobiti potporu za novi proračun. On je i usvojen u iznosu od gotovo deset milijuna KM, za otprilike 600.000 veći je od prošlogodišnjeg. Bilo je primjedbi kako je proračun nerazvojan, dok gradonačelnik Miro Kraljević tvrdi da je stabilan i donesen bez zaduženja.

Jednoglasno su usvojene odluke o određivanju građevinskih zemljišta u državnom vlasništvu i prodaji nekretnina za izgradnju stambenih i poslovnih objekata. Oporbeni vijećnici su zahtijevali i da Grad radi na vraćanju udjela u javnim poduzećima te pružanju potpore optuženom generalu Miji Jeliću i ostalim zapovjednicima HVO-a.

Vijećnici su primili informacije o stanju prometne i komunalne infrastrukture. Na pitanje otpadnih voda posebno je reagirala Hrvatska republikanska stranka. Tražili su nadzor nad izgradnjom kolektora i analizu kvalitete vode u rijeci Lištici kojega za sada nisu dobili.

Izgleda da Široki Brijeg ulazi u još jednu godinu radeći na nastavku započetih projekata, održavanju i poboljšavanju postojeće infrastrukture, a da će za neke veće promjene, između ostaloga, biti potrebno dobiti pravedniju raspodjelu novca s federalne razine za koju do sada nije bilo dovoljno inicijative.