Stogodišnjica Župe Kongora

Sto godina se uvijek posebno obilježava. Bilo da su u pitanju rođendani osoba, obljetnice događaja ili duga povijest neke župe kao što je to u ovom slučaju. Župa Kongora pored Tomislavgrada, iako najmlađa na duvanjskom polju, jučer je povodom svoga punog stoljeća priredila duhovni i kulturno-zabavni program.

Proslavi je prethodila trodnevnica, koju su svake večeri od 10. kolovoza predvodili svećenici iz Munchena, Rima i Zagreba u crkvi Presvetoga Srca Isusova.

Središnja proslava obilježena je svetom misom koju je u predvodio biskup Ratko Perić uz provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteku i još dvadesetak svećenika, između kojih su bili i bivši kongorski župnici fra Leo Radišić i fra Mirko Bagarić, te časnih sestara službom ili rodom iz ovog kraja.

Nakon mise predstavljena je monografija “Sto godina župe Kongore”, koju je napisao Kongoranin fra Robert Jolić, ujedno njegova druga monografija o ovoj župi. O monografiji su govorili profesori Mate Buntić i Marko Tokić. Fra Robert Jolić je proučavao i dalje proučava povijest mnogih mjesta. Stoga zna koliko se burnih vremena proživjelo i preživjelo u jednom stoljeću, stoga završavamo isječkom iz fra Robertove monografije iz ’93. godine:

21. rujna 1917. godine biskup Alojzije Mišić iz Mostara piše slijedeći tekst fra Lazaru Čolaku, prvom župniku župe Kongora:

Poštovani otac fra Lazar Čolak, župnik Kongora,

Iz razloga nužde da se olakša toli duhovnicima fizički napori kano i pravovjernicima pristup gledom na duhov. pastorizaciju, župu Seonica podijelili smo na dvoje i to Kongora – Seonica.

Sporazumno sa preč. franj. prov. starješinstvom na tu novu župu Kongora naimenovali smo Vas. Novoj župi Kongora prema odluci S. Stolice exit. jula 1889. Br. 20035/14 (?) pripadaju sela Kongora, Borčani, Mandino Selo, Lipa i Srgjani.

Tim ukazom osnovana je župa Kongora. Ona dakle postoji od 21. rujna 1917.

Više u prilogu…