Štrajk upozorenja djelatnika MUP-a ZHŽ-a proglašen nezakonitim

Djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije održali su u ponedjeljak dva sata štrajka upozorenja. Međutim zbog administracijskih razloga, štrajk im je proglašen nezakonitim te će svi oni koji su štrajkali biti sankcionirani.

Sindikalni povjerenik, Željko Kolobarić, na pragu je odlaska u mirovinu. Međutim, boji se da do toga neće tako brzo doći. Jedan od razloga je, kako nam je kazao, neuplaćeni doprinosi gotovo pet godina.

Pored neuplaćenih doprinosa razlozi zbog kojih je održan strajk upozorenja su:
1. uplata zaostalih doprinosa za sve djelatnike MUP-a ŽZH,
2. izjednačavanje bruto plaće državnih službenika i namještenika, odnosno naših članova s drugim korisnicima proračuna,
3. isplata jubilarnih nagrada za svakog zaposlenika u MUP-u ŽZH i to unatrag 3 godine od 22.09.2016. godine i
4. isplata 5% smanjene plaće za razdoblje travanj 2013-svibanj 2014. godine.

No, iz Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije kažu kako ovaj štrajk nema zakonsku osnovu. Iako su predstavnike Sindikata pozvali na sastanak na kojem se trebala donijeti Odluka o usvajanju prioritetnih poslova, na taj poziv iz, MUP-a kažu, dobili su negativno očitovanje.
“S obzirom da Odluku o usvajanju prioritetnih poslova donosi poslodavac,a ne Sindikat, današnji štrajk upozorenja je nezakonit”, kazao je za Našu tv Željko Naletilić, tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije.

Svi oni koji su se oglušili na tu naredbu, Naletilić kaže, bit će sankcionirani.

Međutim, Sindikat djelatnika MUP-a ZHŽ-a ostaje ustrajan. Ukoliko se ne ispune zahtjevi njihovi zahtjevi, za idući tjedan najavljuju novi štrajk upozorenja, ali i generalni štrajk djelatnika MUP-a ZHŽ-a.