Umirovljenici prosvjedima do svojih prava?

Umirovljenici Hercegovačko-neretvanske županije u petak su upozorili na teško stanje u kojem se nalaze. Kao i druge kategorije stanovništva, muči ih nejednakost prava na području Federacije.

Ni ovoga puta nisu isključili prosvjede. Često im se pred izbore, kada služe kao dobra baza glasova, obećava napredak, no suočeni s nategnutim proračunskim troškovima ta obećanja obično ostanu na papiru. Prosvjedi slijede ukoliko se novim Zakonom o invalidskom i mirovinskom osiguranju ne uvaže njihovi zahtjevi. Rok je do kraja srpnja.

Predsjednik Saveza umirovljenika HNŽ-a Alija Tanović tvrdi: “Federalni fond je u dubiozi i ako ne isplata ne prijeđe u proračun, postoji mogućnost neisplate dijela mirovina.”

Posebno važno za stariju populaciju je zdravstvena zaštita. Poznato je da u HNŽ-u umirovljenici, protivno federalnom propisu, nisu oslobođeni participacije. Visokih cijena lijekova i malih mirovina moraju više biti svjesni u nadležnom županijskom ministarstvu te Zavodu zdravstvenog osiguranja.

“Nisu svi lijekovi na esencijalnoj listi, postoje oni na tzv. B listi koja bi se mogla smanjiti na razini županija”, dodaje Tanović.

Pored zakona bitne su i svakodnevne praktične stvari. Iako su u mirovini, ovim ljudima trebaju primjereni uvjeti za rad i djelovanje. Zavod MIO ima prostoriju koja je zatvorena i nije u upotrebi, a kada bi se ustupila umirovljenicima, rasteretila bi ostale prostore gdje se okuplja veliki broj ljudi, kazao nam je predsjednik Udruge umirovljenika HUM Mostar, Stanko Cvitanović.

Po izračunu udruga, dvadeset je posto supružnika s jednom mirovinom, i to često onom minimalnom. To su problemi koji i na vodstvo umirovljenika vrše pritisak da pojačaju pregovore s nadležnim institucijama jer je strpljenje pri kraju.