Zauzimanje pozicija: Hrvati ne dolaze na sjednicu Vijeća ministara?

Ni današnja sjednica Vijeća ministara neće biti održana “zbog višemjesečnih prevara, manipulacija i otvorenog kršenja dogovora SDA prema hrvatskim kolegama”, piše Večernji list.

List navodi da je ministar financija Vjekoslav Bevanda na bolovanju, ali da sjednici neće prisustvovati ni druga dva hrvatska člana Vijeća ministara – ministrica obrane Marina Pendeš i ministar pravde Josip Grubeša.

Razlog za dodatno razilaženje bošnjačkih i hrvatskih kolega, saznaje Večernji list, je to što je ministar civilnih poslova Adil Osmanović, mimo znanja i suglasnosti hrvatske strane, na dužnost tajnika ovog ministarstva, na kojoj je do sada bio hrvatski predstavnik, postavio po svom izboru Biljanu Čamur. To je, dodaje se, učinjeno uprkos tome što je Bevanda prije petnaestak dana uputio pismo predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću u kojem je naveo 11 stvari u kojima su hrvatski predstavnici oštećeni, kao i zahtjev da na funkcije na kojima su bili hrvatski dužnosnici dođu predstavnici istog naroda.

“Na taj jasan stav Zvizdić se oglušio i iz njegovog kabineta poručeno je da ne mogu utjecati na kolege koje čak dolaze iz iste stranke – SDA”, navodi Večernji list.

Na popisu stvari čije je razrješenje za nastavak normalnog funkcioniranja Vijeća ministara tražio Bevanda jeste i izbor zakonitog zastupnika pri Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

“Usprkos tome što je Sud BiH poništio odluku o imenovanju zastupnika Vijeća ministara pri Sudu za ljudska prava u Strasbourgu Belme Skalonjić i njenog zamjenika Sandre Malešić, jer je utvrđeno da nisu ispunjavale uvjete za te pozicije, u Vijeću ministara se prave da se to nije dogodilo”, podsjeća Večernji list, dodajući da se nakon poništenja odluke dovode u pitanje sporovi u kojima su sudjelovale njih dvije.

U tekstu se navodi da je direktor Agencije za državnu službu Neven Akšamija s ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac /SDA/ imenovao Skalonjićevu na tu dužnost kršeći sve procedure, čak i stav Vijeća ministara.