Europska unija pozdravlja dogovor Dodik-Izetbegović

Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije (EU) i povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, zajedničkom su izjavom pozdravili dogovor u Sarajevu između Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića o Mehanizmu koordinacije i Pismu namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Nedjeljni sastanak u sarajevskom restoranu čelnika Republike Srpske i predsjedatelja Predsjedništva BiH, kojeg je organizirao šef Ureda delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, naišao je na razne reakcije političkih stranaka.

Budući da je sastanak prošao bez sudjelovanja predstavnika hrvatskog naroda, HDZ BiH je oštro osudio sastanak te ga nazvao igrokazom koji neće moći biti provediv u institucijama. SDP BiH dogovor smatra politikom podjele BiH, SBB je pozdravio dogovor, dok je Demokratska fronta Željka Komšića ocijenila da je Dodik izigrao Izetbegovića.

Mogherini i Hahn pak navode u zajedničkoj izjavi: “Odluka da se nastavi s programom Međunarodnog monetarnog fonda osigurat će ključnu podršku provedbi Reformske agende kao sveobuhvatnom skupu socioekonomskih reformi i reformi u područjima vladavine prava i javne uprave. Smislena provedba Reformske agende i mehanizma koordinacije po pitanjima koja se tiču Europske unije, zajedno s prilagodbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je nedavno parafiran, ključni su za napredak u pridruživanju zemlje Europskoj uniji.”

Poslije sarajevskog sastanka objavljeno je da su Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH i Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH, potpisali Pismo namjere prema MMF-u o kreditnom aranžmanu kojeg su ranije odbijali potpisati zbog ranije blokade Republike Srpske pri parafiranju prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.