Europska unija prihvatila zahtjev BiH za članstvo

Vijeće za opće poslove Europske unije, kojom je predsjedavao delegirani ministar Vlade Republike Slovačke Ivan Korčok, prihvaćen je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji te je izdan nalog Europskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Nakon što je zahtjev za članstvo u Europsku uniju predan u veljači ove godine i nakon što su ispunjeni svi uvjeti europske agende koji su neophodni za razmatranje aplikacije, Vijeće Europske unije je u utorak i formalno zatražilo od Europske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji. To znači da će Bosna i Hercegovina dobiti set od nekoliko tisuća pitanja na koja treba dati odgovor.

“Ovo je uistinu povijesni dan za europski put BiH. Dobivanje zelenog svjetla odnosno pozitivnog odgovora na aplikaciju BiH za članstvo u EU te zaključak kojim će početi pripreme za dobivanje upitnika predstavljaju jednu od najvažnijih faza u ovom procesu. Realizirali smo ovu fazu u posljednjih 14 mjeseci. Ona je danas uspješno okončana. Ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti za BiH i sve njezine građane, posebno za mlade koji će uskoro živjeti u državi članici Europske unije”, rekao je u Bruxellesu Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH koji je zastupao državu na sastanku u sjedištu EU.

Podsjetimo, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u ponedjeljak je ponovio da se nada da će BiH dobiti kandidatski status do kraja 2017. godine i time otvoriti pregovore o pristupanju Europskoj uniji.

Zaključak Vijeća za opće poslove Europske unije u cijelosti:

“1. Dana 15.02.2016. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, predao je aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. Vijeće je odlučilo provesti postupak utvrđen članom 49. Ugovora o Europskoj uniji. U skladu s tim, Komisija je pozvana da podnese svoje mišljenje.

2. Pozivajući se na obnovljeni konsenzus o proširenju, izražen zaključcima Europskog vijeća od 14./15.12.2006. godine, Vijeće još jednom potvrđuje da budućnost Zapadnog Balkana leži u Europskoj uniji. Vijeće ponovo ističe da napredak svake zemlje prema Europskoj uniji ovisi od njenih individualnih napora da ispoštuje kriterije iz Kopenhagena i od uvjetovanosti Procesa stabilizacije i pridruživanja.

3. Ponavljajući prethodne zaključke Vijeća, naročito one od 15.12.2015. godine, kao i svoju nedvosmislenu posvećenost perspektivi Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, Vijeće pozdravlja značajan napredak u provođenju Reformske agende o kojoj su se usuglasile vlasti u Bosni i Hercegovini na svim razinama. Vijeće poziva Bosnu i Hercegovinu da nastavi s naporima na osiguravanju efikasnog provođenja Reformske agende u skladu s rasporedom iz akcijskog plana koji su usuglasile vlasti u Bosni i Hercegovini, u korist njenih građana i u bliskoj suradnji s Europskom unijom, međunarodnim financijskim institucijama i međunarodnim partnerima, kao i sa civilnim društvom. Osim socioekonomskih reformi, ti napori trebaju i dalje biti usmjereni i na reforme u području vladavine prava i javne uprave. Vijeće poziva Komisiju da dalje izvještava o provođenju Reformske agende, uključujući i Mehanizam koordinacije. Prilikom pripreme mišljenja o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo, Vijeće od Komisije traži da posebnu pažnju posveti provođenju presude u predmetu “Sejdić – Finci”.

4. Vijeće pozdravlja parafiranje Protokola o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim se uzima u obzir pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Puno provođenje SSP-a, uključujući i njegovu prilagodbu, predstavlja važan element posvećenosti Bosne i Hercegovine procesu europskih integracija.

5. Vijeće nadalje pozdravlja sporazum o uspostavljanju Mehanizma koordinacije o pitanjima EU. Vijeće poziva sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini da osiguraju njegovo efikasno provođenje, kao važan korak ka poboljšanju funkcionalnosti i efikasnosti.”