Europski vinski viteški red u Mostaru

Biti vinski vitez znači biti čuvar vinske kulture, neopterećen političkim i gospodarskim interesima i biti veliki vinoljubac. Na prigodnoj svečanosti u mostarskoj Katedrali, po prvi put održanoj u BiH, primljeni su novi pripravnici Europskog vinskog viteškog reda, ali i promaknuti stari članovi u više stupnjeve viteškog reda.

Iako je Europski vinski viteški red družba stara gotovo pet stotina godina i ima 4 500 članova u 25 zemalja, bosanskohercegovački vinoljupci su do ovog vikenda morali ići u druge europske države kako bi se učlanili u vinski viteški red.

Da biste postali vinski vitez, nije potrebno imati vinograde i proizvoditi vino. Vinski vitezovi odnosno vinske dame mogu biti baš svi žene, muškarci, liječnici, pravnici, obični ljudi koji su pobijedili ljubomoru i zavist. S vinom vitezovi nazdravljaju uz slogan “In honorem Dei et in honorem vini”, što u prijevodu glasi: “U slavu Boga i u slavu Vina”.

Novi članovi reda, s rukom na maču i čašom vina, položili su zakletvu da će se zauzimati za sve lijepo, dobro i istinito, za idealne vrijednosti, plemenitu duhovnost i viteško.