Europsko nogometno prvenstvo počinje uz neviđene mjere osiguranja

Nogometaši Francuske i Rumunjske u petak će otvoriti Europsko prvenstvo utakmicom na Stade de Franceu u Parizu. U državi je još na snazi izvanredno stanje uvedeno poslije terorističkih napada na glavni grad u studenom prošle godine u kojem je ubijeno 130 ljudi. Očekuje se da će deset milijuna turista posjetiti deset gradova domaćina turnira. Zato je angažirano 90 tisuća policajaca, vojnika i privatnih zaštitara. U sljedećih mjesec dana odigrat će se 51 utakmica, a na njima se očekuje ukupno oko dva i pol milijuna gledatelja. U Parizu je za dvije navijačke zone i dva stadiona angažirano 13.000 pripadnika snaga sigurnosti koji, između ostalog, provode pretrage te izdaju naređenja o kućnom pritvoru za pojedince.

Francusko ministarstvo unutarnjih poslova odredilo je da će se na otvorenom utakmice moći gledati samo u posebno određenim zonama. Vlasnicima restorana i kafića preporučeno je da ne omogućuju televizijsko praćenje prvenstva zbog nedovoljnog broja policajaca koji bi nadzirali sva okupljanja.

Poteškoće stvara i štrajk sindikata zbog reformi zakona o radu. Deseti dan većina linija javnog prijevoza ne funkcionira. Za subotu je planiran i štrajk nacionalnog avioprijevoznika Air France, a u funkciji nije ni odvoz otpada. Francuski predsjednik Francois Hollande poručio je kako će sve javne djelatnosti ipak biti u funkciji i da one neće prouzročiti poteškoće posjetiteljima.