Farmaceuti ponovno dižu cijene lijekova

Farmaceutska industrija povećala je cijene pojedinih lijekova kako bi kompenzirala manjak zarade koju je ostvarivala na lijekovima kojima je nakon usvajanja pravilnika o cijeni lijekova ukupna cijena smanjena, tvrdi Biljana Tubić, pomoćnica ravnatelja Agencije za lijekove BiH u Odjelu za lijekove.

Međutim, čini se da nije problem samo u tome što građani danas za pojedine lijekove plaćaju veće cijene od onih prije stupanja ovog pravilnika, već i to što je, kako tvrdi Tubić, pojedinim lijekovima koji se izdaju na recept i koji su regulirani tim pravilnikom cijena ostala ista kao i prije njegova usvajanja.

“Određeni lijekovi su i u ranijem razdoblju imali veleprodajne cijene na razini maksimalnih izračunatih na osnovi odredbi pravilnika”, objasnila je Biljana Tubić, pomoćnica ravnatelja Agencije za lijekove BiH u Odjelu za lijekove.

I iz Zavoda zdravstvenog osiguranja RS-a imaju slične ocjene, uz napomenu da zasad imaju podatke za prvih 15 dana od početka primjene pravilnika te su dodali kako će preciznu ocjenu moći dati nakon što budu imali podatke o cijenama tri mjeseca nakon početka primjene pravilnika.

“Ono što sada možemo reći je da projekcija troškova za lijekove koji se izdaju na recept ne pokazuje znatno smanjenje zbog primjene novog pravilnika”, naglasili su.

Lazar Prodanović, član Stručnog vijeća Agencije za lijekove BiH, ocjenjuje kako učinci smanjenja cijena lijekova neće značajnije pozitivno utjecati na proračun građana te ističe kako je šteta što nije bio usvojen koeficijent od 0,95% u odnosu na važeći koeficijent jedan.

Podsjećanja radi, cijena lijekova po važećem pravilniku dobiva se zbrajanjem cijena u Srbiji, RH i Sloveniji, koja se dijeli s tri i množi s koeficijentom jedan.

Prodanović upozorava kako problem nisu samo pravilnik i cijene koje su njime propisane, već i visina veleprodajne i maloprodajne marže. On tvrdi da su ljekarničke marže u pojedinim županijama u FBiH 25 posto, dok je ljekarnička marža u RS-u oko 20%.

“Veleprodajne marže bi s 8% trebalo smanjiti na oko 5% ili da se kod skupljih lijekova marža značajnije smanji, a kod jeftinijih lijekova ostane na razini od 8%”, ističe Prodanović.

Osim toga, kako kaže, naknadu za obradu lijekova treba smanjiti s 1,4 KM na makar pola tog iznosa ili taj namet potpuno ukinuti. Također, on ističe kako bi bilo krajnje vrijeme da se PDV za lijekove smanji na iznos od sedam do maksimalno 10%.

“Sve u svemu, građani će u ukupnom zbroju možda na kraju imati i nešto nižu cijenu, ali taj iznos na godišnjoj razini prema koeficijentu jedan neće biti ni približno koliko je Svjetska banka predlagala, a Srbija će i dalje imati značajno niže cijene”, ističe član Stručnog vijeća Agencije za lijekove BiH Lazar Prodanović.

Miodrag Femić, predsjednik Strukovnoga sindikata doktora medicine RS-a, također ističe da je činjenica da su potpuno isti lijekovi u Srbiji višestruko jeftiniji nego u BiH.

Foto: Ilustracija

Izvor: Večernji.ba