Federacija novim zakonom mijenja odredbe o turizmu

Polaganje stručnih ispita za turističke vodiče, reorganiziranje i pozicioniranje turističkih zajednica samo su neke od novina koje donosi novi Nacrt zakona o turizmu u Federaciji BIH. Federalna vlada u četvrtak je na sjednici u Mostaru utvrdila taj Nacrt zakona o turizmu u FBiH koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Nacrt zakona o turizmu objedinio je dva zakona. Zakon o turističkim zajednicama i promociji turizma koji je proglašen neustavnim još 2014. godine te Zakon o turističkoj djelatnosti koji je zastario.

Jedna od novina koju predviđa novi zakon je polaganje stručnih ispita za turističke vodiče. Prijedlog predviđa ispit za turističkog vodiča Federacije BiH, koji će raditi na cijelom području Federacije, dok će svaka županija organizirati ispit za vodiča za svoju žapaniju. Ovaj zakon regulira i uspostavljanje turističkih organizacija. Svaka razina vlasti će moći uspostaviti svoju turističku organizaciju ukoliko postoji potreba i ukoliko se može financirati, istaknula je ministrica Edita Đapo.

Nakon ovog zakona, pred Federalnom vladom vrlo brzo će se naći Nacrt zakona o boravišnoj taksi i Zakona o ugostitetljstvu.