Federalni lideri najavili bržu izgradnju prometnica

Čelnici federalne koalicije, Dragan Čović (HDZ BiH), Bakir Izetbegović (SDA) i Fahrudin Radončić (SBB) u Sarajevu su održali sastanak o stanju izgradnje prometnica u Federaciji BiH i optimistično poručili da očekuju dovršetak Koridora Vc u idućih nekoliko godina.

“Siguran sam da ćemo uskoro imati definiranu svaku dionicu Koridora Vc i brzih cesta jer su svi ljudi prisutni na sastanku bili kompetentni. Očekujem da se vratimo nekim standardima koji su narušeni u posljednjih desetak godina. Tražit ćemo od nadležnih institucija potrebna financijska sredstva kako bi se sve ono što planiramo u idućih pet-šest godina moglo napraviti. Trenutačno samo nekoliko južnih dionica ima zaokruženu financijsku konstrukciju, ostalo treba dogovoriti”, komentirao je zaključke sastanka Čović dodavši da se nisu uspjeli dotaknuti Jadransko-jonskog koridora.

“To je ionako dugoročniji projekt i ne veže se samo za nas. Uskoro ćemo otvoriti razgovore s Hrvatskom i o tome. Naš je cilj da on ide i kroz BiH, da čvorište predviđeno za Ploče bude u BiH”, dodao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Izetbegović je najavio da će se brzim cestama uskoro puno brže prometovati između većih gradova u Federaciji:

“Očekujem pozitivan impuls od SBB-a. Gospodin Radončić je napravio pravo malo čudo u privatnom sektoru sa izgradnjom zgrada u Sarajevu. Očekujem njegovu pomoć u tome da se slična stvar iduće godine napravi i u Federaciji BiH ili da se barem značajnije krene u izgradnju. To podrazumijeva izgradnju autoceste i brzih cesta do Tuzle, Bihaća i Goražda u sljedećih četiri do šest godina. Mostar bi se ionako spojio autocestom.”