Film “Huda jama – strogo čuvana tajna” predstavljen u Ljubuškom

U rudniku Barbarin rov, u naselju Huda jama u Sloveniji, od strane komunista stradale su tisuće ljudi. U stravičnim mukama živote su izgubili razoružani vojnici, žene i djeca hrvatske, slovenske i njemačke nacionalnosti. Zahvaljujući ustrajnom djelovanju pojedinaca, dijelom žrtava iz Barbarina rova, odana je posmrtna počast. Roman Leljak autor je knjige i istoimenog filma “Huda jama – strogo čuvana tajna”, koji je u utorak predstavljen u Ljubuškom.

Više od 70 godina bilo je potrebno da bar dio od tisuća žrtava komunističkih zločina u Hudoj jami bude ekshumiran i pokopan na način dostojanstven čovjeka. “Huda jama – strogo čuvana tajna” naziv je filma i knjige koji pokazuju što se zapravo dogodilo brojnim žrtvama 1945. godine.

Film prikazuje bešćutnost komunističkog totalitarizma za ovaj ili slične zločine za koje nitko nije odgovarao.

Brojni članovi hercegovačkih obitelji žrtve su ovog ili sličnih zločina. Zato se ovih dana prikazuje se i u Hecregovini.

Huda jama i Barbarin rov simboli su koji predstavljaju više od mjesta zločina, to je manji djelić tragedije hrvatskog naroda o kojoj se još ne priča dovoljno. Knjiga i film predstavljaju se diljem naših prostora, ali kako kaže autor Roman Leljak: “Ljubavi kao u Hercegovini nema nigdje.”