Formiran predmet protiv Sakiba Softića u Tužiteljstvu BiH

Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet protiv bivšeg zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu Sakiba Softića zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, potvrdio je glasnogovornik Tužiteljstva Boris Grubešić.

Kaznenu prijavu protiv Softića je podnio Narodni demokratski pokret (NDP). Predsjednik te stranke Dragan Čavić potvrdio da je prijavljen i Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Prijava protiv Softića podnesena je zbog lažnog predstavljanja. Podnesena je i kaznena prijava protiv Izetbegovića zbog zloupotrebe službene dužnosti. Tako se štiti ustavni kapacitet Bosne i Hercegovine”, rekao je tada Čavić.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nije se očitovalo o prijavi protiv Izetbegovića.

Kako navode brojni mediji, Međunarodni sud pravde krajem svibnja prošle godine obavijestio je Softića da ga ne smatra zastupnikom BiH, ali je on ipak u veljači predao zahtjev za reviziju na Izetbegovićevu inicijativu.

Softić je nedavno rekao da je pismo iz 2016., u kojem stoji da nije zastupnik te da mu je za reviziju potrebno novo imenovanje, mišljenje jednog pisara suda, a ne mišljenje suda kao institucije.

Iako nije dobio podršku preostalih članova Predsjedništva, čelnik SDA se pozivao na odluku Predsjedništva iz 2002. godine kojom je Softić proglašen zastupnikom.

Sud je ubrzo poslije podnošenja zahtjeva poslao pojedinačna pisma članovima Predsjedništva, a po njihovu odgovoru odbio je zahtjev za reviziju uz obrazloženje da iza njega ne stoji Predsjedništvo u cjelini kao vrhovni organ vlasti u BiH.