Fra Iko Skoko s oduševljenjem: “Izgradnja Dompesa ide deset godina prije plana”

Na ulazu na Stadion Pod Bijelim brijegom odmah iza 16 sati u četvrtak, satak prije utakmice za Studentski dom i pučku kuhinju Dompes, nije bila pretjerana gužva. Umirovljenik Zdravko Markić nam je sa sigurnošću rekao da će stadion biti pun i da bi ovakve akcije trebale biti češće organizirane. Bio je u pravu. Stadion je bio pun.

U međuvremenu je bura jačala, a mjesta na tribinama su se popunjavala. Sreli smo Snježanu Strbad. Prije godinu dana pobijedila je karcinom i od tada pokušava sudjelovati na svim humanitarnim akcijama. “Ovaj projekt je imao fantastičnu reklamu i promociju. Uspjeli su me zainteresirati da dođem iz Zagreba!”

Na teren su izišla brojna poznata imena iz različitih društvenih i političkih područja, a svi s istim ciljem: izgradnja Dompesa, projekta u čijem će sklopu biti studentski dom za studente lošijeg imovinskog stanja te pučka kuhinja.

Igrač “Plavih” i stalni suradnik Naše TV, fra Mario Knezović, veselo se i energično pripremao za igru rekavši nam da ovom projektu, osim materijalno, treba pomoći duhovno i molitvom. “Sama činjenica da sam nakon 11 godina obuo kopačke za veliki nogomet znak je da se u srcu budi velika radost za dobro naših mladih!” Osim toga, rekao je i da će domaći biti gostoljubivi, ali ne i na terenu.

Dok su se poznata imena domaćih i gostiju zabavljali na terenu, volonter Ivan Rezo je s poslužavnikom piva šetao po tribinama. Osim piva, moglo se naći dosta toga za okrjepu. Student Filozofskog fakulteta je rekao: “Pozvao me Iko Skoko da volontiram. Otkad sam u Frami, često volontiram i uživam u osjećaju da sam nekome pomogao. Ovo je posebno, danas pomažem kolegama studentima!”

Idejni začetnik i voditelj ovog hvalevrijednog projekta je profesor fra Iko Skoko kojem se radost jednostavno čitala s lica: “Ovoliki odaziv ljudi nisam očekivao unatoč hladnoći! U klubu kažu da nikad ni na utakmicama Zrinjskog nije bilo ovoliko gledatelja. Iskreno se zahvaljujem svakom od 4.000 darovatelja!”

Vrijednost projekta iznosi 3,7 milijuna KM. Dom će imati kapacitet za 150 studenata lošijeg imovinskog stanja koji će biti smješteni u 64 sobe na šest katova i prostirat će se na oko pet tisuća kvadratnih metara. Svaki kat će imati sobu koja će biti prilagođena studentima s posebnim potrebama.

Autorice: Manuela Čović i Mila Čolak