Gadžić u Poslovnom kompasu: “Aluminij Mostar u 2017. u mirnim vodama”

Aluminij Mostar poslovat će stabilno i pozitivno u 2017. godini, najavio je generalni direktor Mario Gadžić u gospodarskom magazinu Naše TV Poslovni kompas. U razgovoru s Miljenkom Buhačem, Gadžić se u srijedu osvrnuo na šest mjeseci rada njegove uprave koja je prošle godine dobila zadatak okretanja trendova u ovom hercegovačkom gospodarskom divu.

“U šest mjeseci napravili smo veliki posao na restrukturiranju Društva koje je bilo pred bankrotom. Uplovili smo u mirne vode koje osiguravaju dobru perspektivu. Aluminij će se uskoro vratiti na staze stare slave i biti nositelj gospodarstva ove regije po pitanjima zapošljavanja, investicija i proizvodnje”, rekao je Mario Gadžić u Poslovnom kompasu.

2016. godina završena je velikim gubitkom zbog starih ugovora i donesenog plana, dodao je čelnik uprave Aluminija: “Proizvodnja je bila podkapacitirana, ugovori su bili nepovoljni, nije se upravljalo od strane menadžmenta. Kad nam je posljednji kupac 23. prosinca potvrdio veliku mjesečnu količinu za 2017. godinu, bili smo sigurni da nam je 2017. spašena, odnosno da je spašen sami Aluminij.”

U kraćem razgovoru prikazanom u emisiji, predsjednik Nadzornog odbora Aluminija, Dalibor Miloš, istaknuo je da je siječanj ove godine bio prvi siječanj u posljednjih šest godina s pozitivnim rezultatima poslovanja iz primarne djelatnosti Aluminija. Dodao je da je zbog dosad postignutog u drugi plan gurnuta priča o privatizaciji te da će se o tom značajnije razgovarati polovicom ove godine.

20. godišnjicu ponovnog pokretanja proizvodnje Aluminij će obilježiti, najavio je Gadžić, novim projektima koji će utjecati na profitabilnost i dugoročno donijeti uštede.

“Ovu godinu završit ćemo investicijama vrijednima nekoliko milijuna eura. Postigli smo dogovore s ključnim partnerima koji su vezani za velike komplekse u aluminijskoj industriji. Pomoći će nam u povećanju profitabilnosti i smanjenju troškova. Usmjereni smo u investiranje u dva ili tri velika projekta koji su isključivo vezani za uštede. Ti projekti će biti isplaćeni za 12 do 18 mjeseci. Poslije toga stvarat će određene uštede”, rekao je Gadžić dodavši da su postignuti kontakti s potencijalnim investitorima.

Aluminij ove godine električnom energijom opskrbljuje Elektroprivreda BiH. Gadžić je istaknuo da je polovica gubitaka nastala zbog nepovoljne cijene struje.

“Najmanje polovica gubitaka Aluminija bila je uzrokovana cijenom električne energije koja se nije znala ili nije htjela dogovoriti na drugačiji način. Ostatak su bili interne uštede i gospodarenje resursima, tj. ugovori s kupcima i dobavljačima. Prešli smo na novog dobavljača električne energije jer su u vrijeme potpisivanja tog ugovora burzovni indeksi bili povoljni. Da to nismo učinili, Aluminij danas ne bi postojao”, rekao je između ostalog Gadžić u Poslovnom kompasu.

U prilogu pogledajte emisiju u cijelosti. Poslovni kompas donio je i kraće razgovore s Daliborom Milošem te Zdenkom Klepićem, profesorom na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.