Goran Matović i projekt “Matvejević”

Privilegija je bila ugostiti u emisiji “Dobar dan, Hercegovino” nekoga tko kulturu živi, stvara i poznaje iznutra. A kada uz to sve imate čovjeka koji je traga ostavio od Zagreba do Mostara onda se lako zakotrljaju zanimljive priče i projekti.

Goran Matović, rođen upravo u Mostaru 1951., uključen je u inicijativu “Mostar – Europski grad kulture 2024.” na način da s još dva Mostarca, Ninom Gvozdićem te Zvonkom Vidovićem, pokreće priču oko obnove ruševne kuće hrvatskog i bh pisca i publicista Predraga Matvejevića (1932.-2017.).

To bi bio atraktivan spomen-prostor čovjeku zavidne biografije gdje bi publici bila dostupna ogromna količina privatnih materijala, radova i ostalih artefakata koji su bili dio života i rada Predraga Matvejevića.

Matović, multimedijalni umjetnik, kako sam voli sažeti svoj radni opus, nema zabluda oko toga što Mostaru nedostaje i gdje su mu “bolne točke” kada su u pitanju ovakvi projekti. Ali ako ova sredina želi iznova opravdavati svoj naziv grada onda je suradnja i isticanje vlastitih zajedničkih velikana dobar put. Slobodna ponuda i procjena Matvejevićeva rada bila bi na dobrobit svima – domaćim i stranim prolaznicima.

Ovo je kratka bit priče koja polako izlazi u javnost, a u video prilogu pogledajte detalje i dodatne zanimljivosti koje bi vas mogle zainteresirani ne samo oko spomenutog projekta, već i oko spleta hrvatskih povijesnih imena koja imaju neočekivane poveznice.