Grabar-Kitarović: “Hrvatska je prijatelj Bosne i Hercegovine”

“Bosna i Hercegovina nije imala i neće imati boljeg prijatelja od Hrvatske”, poručila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je stigla u službeni posjet našoj zemlji. S članovima Predsjedništva razgovarala je o otvorenim pitanjima između dviju država, a nakon toga sastat će se i s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem te s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

Kolinda Grabar-Kitarović u Sarajevo je došla pod stigmom da se ona i Republika Hrvatska miješaju u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine. Zbog toga ju je dočekao i prosvjed ispred hrvatskog veleposlanstva gdje se okupilo 20-ak članova Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost. Hrvatska predsjednica odbacila je kritike na svoj račun, poručivši kako je njezina dužnost štititi interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

“Mnogo toga se u prethodnih nekoliko mjeseci izvlačilo iz konteksta i stavljalo na dušu meni i Republici Hrvatskoj. Dijalog je najbolji za to. Moja prva dužnost je štititi nacionalne interese Hrvatske i hrvatskog naroda, a naravno da želim graditi prijateljske odnose sa svim susjedima, a posebno s BiH. Ova zemlja nema i neće imati većeg zagovornika od Hrvatske kada je riječ o europskom putu”, izjavila je hrvatska predsjednica.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH istaknuo je da su euroatlanske integracije primarni cilj Bosne i Hercegovine te je zahvalio hrvatskoj predsjednici na pomoći da kandidatski status bude realnost već ove godine.

“S obzirom na to da se nalazimo u izraženoj predizbornoj kampanji, cilj je da BiH zadrži primarni vanjskopolitički prioritet – EU integracije. Koliko god kasnimo s nekim detaljima, pritom mislim na Upitnik Eurospke Komisije, vjerujem da BiH i dalje zaslužuje vašu pažnju i utjecaj unutar članica NATO-a da aktiviramo MAP. Ova godina je pravo vrijeme, a bojim se da bismo s bilo kakvim zaostatkom otežali komunikaciju nas u BiH kada je riječ o NATO-u”, kazao je Čović.

Na pitanje o Pelješkom mostu Grabar-Kitarović je rekla kako se on nepotrebno razvio u bilateralno otvoreno pitanje, dok je Čović istaknuo kako je Pelješki most od strateškog interesa i za Bosnu i Hercegovinu.

“Pelješki most nije uperen protiv BiH niti u jednom pogledu. To je pitanje povezivanja hrvatskog teritorija, ali i teritorija EU. Neum ima priliku postati prekrasan turistički grad, a ne tranzitni centar. Pelješki most je unutarnje razvojno pitanje HR, nikakve neprijateljske namjere prema Neumu ne postoje. Nadam se da ćemo to staviti ad acta kao otvoreno pitanje”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Za sutra je planiran posjet hrvatske predsjednice srednjoj Bosni, a u petak će obići Bosansku Posavinu, čime će i završiti trodnevni posjet našoj zemlji.