Grabar-Kitarović: “Hrvatskim državljanima suditi u Hrvatskoj”

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je u utorak uhićenja desetorice bivših pripadnika HVO-a iz Orašja. Iako je, kaže, znala da postoji mnogo optužnica protiv Hrvata u BiH, nije znala za posljednju optužnicu te da su je uhićenja iznenadila, kao i ostatak državnog vrha.

“Neprestano razgovaram o optužnicama protiv pripadnika HV-a i HVO-a sa svima, od državnog odvjetnika, Hrvatskog generalskog zbora, naših ljudi u BiH i vodstva BiH, ali i drugim državnicima iz Europske unije, NATO-a, Kine i SAD-a. Ističemo kako poštujemo neovisnost pravosuđa, da se ratni zločini moraju procesuirati, ali se optužnice nikako ne smiju koristiti u političke svrhe”, rekla je Grabar-Kitarović.

“Za slučaj uhićenja u Orašju nitko od nas nije znao. Bilo je to iznimno veliko iznenađenje, pogotovo što se to dogodilo dva dana poslije posjeta premijera Plenkovića koji je BiH poslao iznimno pozitivne poruke, dao snažnu potporu europskom putu BiH, ali i daljnjem uređenju države. Ne možemo reći da je BiH potpuno politički emancipirana sve dok postoji visoki predstavnik međunarodne zajednice koji donosi ključne odluke. Smatram da procese u kojima su za ratne zločine osumnjičeni hrvatski državljani iz BiH trebaju preuzeti pravosudna tijela u Hrvatskoj”, zaključila je.