Grabar-Kitarović sazvala Reinera i Oreškovića na sastanak o krizi Vlade

Kriza u kojoj se nalazi Vlada izazvala je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da sazove sastanak s premijerom Tihomirom Oreškovićem i predsjednikom Sabora Željkom Reinerom na Pantovčaku. Reiner je kratko rekao novinarima poslije sastanka da je se razgovaralo o stabilnosti države.

Podsjetimo, premijer Orešković prošlog je tjedna pozvao prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da podnese ostavku zbog afere povezane s tvrtkom u vlasništvu njegove supruge Ane Šarić Karamarko, koja je naplaćivala usluge konzultiranja od lobista MOL-a pri preuzimanju velikog dioničkog paketa u INA-i.

Orešković je predložio da ostavku podnese i drugi potpredsjednik Božo Petrov, čelnik MOST-a, a Karamarko je uzvratio kako ne namjerava podnijeti ostavku nego da će HDZ tražiti novu većinu u Saboru. U suprotnom slijede prijevremeni izbori.

Osim toga, Središnji odbor i Predsjedništvo HDZ-a donijeli su odluku da stranka više ne podupire Oreškovića i da će pokrenuti postupak njegovog opoziva u Saboru.