U Grabovici obilježena 25. obljetnica stradanja 33 hrvatska civila, najmlađa žrtva imala je 4. godine

U mjestu Grabovica kod Jablanice u nedeljelju je obilježena 25. obljetnica zločina nad hrvatskim civilima.

Prošlo je četvrt stoljeća od stravičnog zločina. Zajedno s nevino stradalim stanovnicima, kao da je umrlo i selo Grabovica. Natopljeno krvlju i suzama i danas vapi za pravdom. Za 33 nevino ubijenih Hrvata od strane Armije BiH, pravda, osobito ističu preživjeli nemilog događaja, nije zadovoljena.
“Ljudi još uvijek očekuju i nadaju se kako će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde”, rekao je Karlo Marić, nekadašnji stanovnik sela Grabovica.

“Do sada urađenim, nismo zadovoljni! Okupljeni ovdje, tražimo istinu za ovaj zločin. Ja sam, osobno, predao dokaze koji se još nisu uvažili. Operacija 93. imala je za cilj zauzimanje prostora Mostara, Neuma.. i izlaz na more”, rekao je Josip Drežnjak, predsjednik Udruge Grabovica 93.

O težini zločina u Grabovici, koji je godinama prešućivan i skrivan, dovoljno govori i činjenica kako je najmlađa žrtva imala tek 4 godine. Zvjerski je između oostalog, vješanjem, razapinjanjem na križ i bacanjem u Neretvu, ubijeno 18 žena i 15 muškaraca. Tijela 16 stradalih još nisu pronađena.

“Dovoljno govori činjenica kako je prije 24 godine rađena je jedna jedina službena razmjena tijela. Zna se tko je držao Grabovicu prije, za vrijeme i godinama poslije zločina – netko mora dati odgovor”, dodao je Drežnjak.

Dan po dan, godina po godina, prošlo je 25 godina. Obitelji žrtava i svjedoci događaja kažu vrijeme ide, a sve ostaje gotovo isto. Primjer pravog povratnika jedva postoji, ali većina njih često boravi i posjećuje rodno mjesto.

“Jedna obitelj se vratila za stalno, a većina nekadašnjih stanovnika povremeno dolazi. Čuvamo svoje posjede i držimo do svojih imanja, ali za stalni povratak ovdje teške su mogućnosti” kazao je Karlo Marić, nekadašnji stanovnik sela Grabovica.

Svake godine, 9. rujna nekadašnji stanovnici zajedno sa svojim potomcima, okupljaju se u rodnoj Grabovici. Prisjećajući se odaju počast žrtvama, a vlastitu snagu pronalaze u vjeri.

“Ja sam uspio pobjediti mržnju jer u mržnji ne mogu živjeti, ali zaboraviti neću”, rekao nam je Marinko Ljoljo, svjedok događaja.

I ove godine, obljetnica je obilježena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, procesijom i svetom misom koju je služio biskup mons. Ratko Perić.