Grad Mostar domaćin i organizator konferencije o zanatima

Grad Mostar bit će domaćin i organizator konferencije “Zanati – prošlost, sadašnjost, budućnost” koja će se održati u petak, 15. rujna u Gradskoj vijećnici u 11 sati.

“Konferencija ima za svrhu sagledavanje stanja na polju očuvanja i valorizacije tradicionalnih zanata kao dijela nematerijalnog svjetskog kulturnog naslijeđa, a bit će i svojevrstan pregled dobrih praksi iz Bosne i Hercegovine, zemalja susjedstva i zemalja članica OWHC-a (južna Europa i Mediteran)”, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostara.

Na konferenciji će se predstaviti i projekt “Zanati – vizualna kontaminacija” kojeg provodi OWHC kako bi se promoviralo tradicionalno zanatstvo gradova sa svjetskim naslijeđem i omogućivanje vizualne dekontaminacije povijesnih jezgra.

“S obzirom na globalizacijske tijekove i izumiranje tradicije u svakoj formi, Grad Mostar je prepoznao potrebu za očuvanjem tradicionalnih zanimanja i obrta kao iznimno važnih za očuvanje specifičnosti i posebnosti jednog podneblja za budućnost pa samim time i žurnost djelovanja u tom pravcu”, navodi se u priopćenju.

Istim povodom, u Centru za kulturu Mostar, u 18:30 sati, najavljena je promocija knjige “Tradicija BiH – Zanati” autora Mehmeda Pargana.