Građevinari iz FBiH realiziraju u regiji poslove vrijedne oko 200 milijuna eura

“Građevinske tvrtkr iz Federacije BiH u zemljama regije u oblasti niskogradnje trenutačno realiziraju ugovorene poslove u vrijednosti od oko 200 milijuna eura”, izjavila je za Fenu pročelnica za građevinarstvo u Gospodarskoj komori FBiH Dženana Hodžić.

Po njenim riječima, očekuje se da će do kraja ove godine biti potpisani dodatni ugovori za izvođenje radova građevinskih tvrtki iz Federacije u zemljama regije.

“Prema informacijama s terena, jedan od značajnijih u skorije vrijeme trebao bi iznositi oko 50 milijuna eura”, dodala je Hodžić.

Radovi iz oblasti niskogradnje već godinaa čine većinski dio realiziranih radova u građevinarstvu, kako u Bosni i Hercegovini, tako i na inozemnom tržištu. U prosjeku je taj omjer godišnje 30 posto visokogradnja, a 70 posto niskogradnja.

Agencija za statistiku BiH objavila je podatke po kojima je zabilježen rast ugovorenih, ali i realiziranih građevinskih radova u inozemstvu. Tako je vrijednost novih narudžbi koje su građevinske firme iz BiH imale u drugom kvartalu ove godine veća za 47,7 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Također, veća je i vrijednost izvršenih radova u drugom kvartalu za 25,7 posto.

“Većinski dio se odnosi na poslove u zemljama u regiji, i to prvenstveno na tržištima Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije i to su poslovi iz oblasti niskogradnje. Pored toga, značajan udio je i tržište SR Njemačke. Tvrtke koje izvode građevinske radove u Njemačkoj rade većinom poslove iz oblasti visokogradnje, uglavnom kao podizvođači, ali sumarno ostvaruju značajan devizni priljev u Bosnu i Hercegovinu”, dodala je Hodžić.

Navela je da je zapošljavanje građevinske operative, stjecanje referenci i osvajanje novih tržišta rezultat uspješnog rada menadžmenta bh. građevinskih tvrtki koje svakodnevno ulažu i prate tehnologije kako bi očuvale kontinuitet poslovanja u vrlo dinamičnoj branši kao što je građevinarstvo.