Gradonačelnik Bešlić u obilasku radova ugradnje pročistača otpadnih voda

Predstavnici Svjetske banke i Europske komisije u BiH, švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA-e) zajedno s predstavnicima JP Vodovod danas su obišli radove na izgradnji postrojenja i pročistača otpadnih voda na lokalitetu kod mosta „Franje Blaževića“. Obilasku radova nazočan je bio i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić s najbližim suradnicima, a nakon čega je održan sastanak u Gradskoj vijećnici.

Gradonačelnik Bešlić izjavio je nakon sastanka kako se realizacija ovog velikog i značajnog projekta za Mostar privodi kraju, te da sada slijedi probna faza rada pročistača otpadnih voda, a potom tehnički prijem, upotrebna dozvola od strane federalnog Ministarstva prostornog uređenja, te puštanje pročistača u rad.

Naglasio je kako je Grad Mostar najveći zagađivač rijeke Neretve, a realizacijom ovog projekta onečišćenje rijeke će se konačno riješiti na kvalitetan način, što je od velikog značaja i za one gradove koji se nalaze nizvodno na rijeci, kao i za okoliš ali i za razvoj turizma.

Da bi se ovaj za Mostar strateški projekt uspješno priveo kraju potrebna je suradnja svih razina vlasti i projekt u konačnici mora biti održiv, a što iziskuje kasnije i određene troškove.

Podsjetimo, projekt izgradnje kolektora i pročistača otpadnih voda vrijedan je oko 25 milijuna KM, a radi se uglavnom o donatorskim sredstvima.