Groblje mira na Bilima priprema se za komemoraciju

U tijeku je izgradnja Groblja mira na Bilima za sve žrtve komunizma, nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu i poraću. Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve, u subotu će tamo biti upriličena komemoracija.

Ideja rođena prije nekoliko godina danas se ostvaruje. Groblje mira na Bilima bit će skupno mjesto počinka svih žrtava totalitarnih režima u Drugom svjetskom ratu i poraću. Očekuje se da će na ovom mjestu mira i molitve biti podignuto preko 50.000 križeva s imenima pobijenih.

Izgradnja najvećeg groblja u Europi velik je i ozbiljan projekt. Na Bilima se užurbano radi kako bi se na što dostojniji način obilježio ovogodišnji Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

U pripremi je izgradnja zajedničke kosturnice za neidentificirane žrtve, a završavaju se i radovi na središnjoj kapelici.

Obilježavanje 71. godišnjice i komemoracija za sve žrtve bit će upriličena u subotu u 12 sati. U oazi tišine, na golemom prostoru obitelji žrtava dobit će priliku za molitvu i dostojno sjećanje na svoje stradale.