Grubeša: “Osmanovićevo pismo ne može biti stav BiH”

Ministar pravde BiH Josip Grubeša uputio je pismo ministru mora, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske Olegu Butkoviću u kojemu iznosi pravne stavove vezane za pitanja izgradnje Pelješkoga mosta, priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

“Ovim putem želimo ukazati na niz pravno neutemeljenih tvrdnji, neistina i nedopustivo štetnih posljedica koje mogu nastupiti između naših dviju susjednih i prijateljskih zemalja s obzirom na sadržaj i kontekst pisma ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića koje vam je uputio glede početka izgradnje Pelješkog mosta”, navodi Grubeša.

U pismu se, uz ostalo, podsjeća na Ugovor o državnoj granici između Hrvatske i BiH, koji su 1999. godine potpisali predsjedatelj Predsjedništva BiH Alija Izetbegović i predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

“Člankom 4. Sporazuma propisano je da je morska granica utvrđena sukladno Konvenciji UN-a o pravu mora. Crta sredine nije u blizini Pelješkog mosta pa eventualni spor o granici ne može biti izgovor u konkretnom slučaju da se osporava izgradnja navedenog mosta”, navodi se u pismu.

Ministar Grubeša navodi i to kako jedan ministar iz Vijeća ministara BiH ne može predstavljati BiH u međunarodnim odnosima jer je Ustavom BiH propisano da je za ta pitanja nadležno Predsjedništvo BiH.

“Imajući u vidu da je Republika Hrvatska ispoštovala zahtjeve bosansko-hercegovačke strane i most podigla na 55 metara s razmakom između stupova mosta od 200 metara na sredini, što zadovoljava uvjete za uplovljavanje najvećih brodova u Neumski zaljev kao i do sada, držimo da pismo ministra Osmanovića ne doprinosi daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa između naših dviju prijateljskih država nego im šteti”, ocjenjuje Grubeša.

On naglašava da BiH prema drugim zemljama mora nastupati putem državnih organa koji su za to Ustavom BiH određeni te ocjenjuje da pojedinačni istupi, posebno u vanjskim poslovima bez pravnih argumenata i institucionalnog digniteta i legaliteta krše ustavne odredbe, nanose nesagledivu štetu odnosima dviju zemalja i dodatno kvare međunarodni ugled BiH.

“Takvi istupi ni u kojem slučaju ne mogu i ne smiju biti tretirani kao stav Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u pismu Josipa Grubeše.