Hahn i Zvizdić optimistični u vezi dobivanja upitnika

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se u ponedjeljak u Bruxellesu s europskim povjerenikom za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom s kojim je razgovarao o mogućnosti uvrštavanja zahtjeva BiH za članstvo u Europsku uniju na dnevni red predstojećeg sastanka Vijeća za opće poslove Europske unije, kao i usvajanja Zaključka o proslijeđivanju zahtjeva Europske komisije za dostavljanje mišljenja o zahtjevu.

Zvizdić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina, nakon usvajanja završnog teksta Mehanizma koordinacije za pitanja EU, ispunila i posljednji uvjet neophodan za razmatranje aplikacije na sastanku 20. rujna. Dodao je da je daljnji napredak u području europskih integracija i dalje u fokusu svih razina vlasti i da je BiH snažno opredijeljena za nastavak reformskih procesa, s ciljem dobivanja kandidatskog statusa do kraja 2017. godine. Hahn je rekao je da je neophodno nastaviti napore na nastavku reformskih procesa i na jačanju regionalne suradnje.

Zvizdić je informirao Hahna da je Vijeće ministara BiH realiziralo 55 posto zacrtanih mjera iz Reformske agende. Rekao je i da je u tijeku redovna provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te da su procedure u vezi potpisivanja Protokola, kao i procedure u vezi sa uspostavljanjem tijela predviđenih Mehanizmom koordinacije u tijeku te da BiH očekuje dostavljanje upitnika u što skorijem roku.

Hahn i Zvizdić razgovarali su i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i o mogućnostima održavanja najavljenog referenduma u Republici Srpskoj. Složili su se da se u BiH, kao u svim ostalim zemljama, odluke suda, posebno Ustavnog suda koji je dio Ustava BiH, moraju poštovati. Hahn je posebno istaknuo da proces približavanja Europskoj uniji zahtijeva i promjenu ponašanja predstavnika svih razina vlasti u smislu punog poštivanja i unaprjeđenja vladavine prava.

Zvizdić je rekao da je BiH opredijeljena za očuvanje pozitivnog ritma procesa reformi u cilju dobivanja statusa države kandidata za članstvo do 2017. godine i da očekuje da će dosadašnji napori biti prepoznati 20. rujna, kada bi Vijeće trebalo usvojiti Zaključak o proslijeđivanju zahtjeva BiH Europskoj komisiji s pozivom za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo.

Hahn je zaključio da očekuje da će na idućoj sjednici Vijeće za opće poslove dati zadatak Europskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu.