Haško suđenje Stanišiću i Simatoviću – tužitelji žele nove svjedoke

Tužitelji na ponovljenom haškom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju uložili su žalbu na odluku Vijeća da odbije iskaze 30 novih svjedoka koji nisu dali iskaz na prvom procesu.

U žalbi upućenoj Apelacionom vijeću Mehanizma za međunarodne sudove – pravnog nasljednika Haškog suda – tužitelj Douglas Stringer ocijenio je da je odbijanje novih svjedoka u suprotnosti s odredbama odluke da se Stanišiću i Simatoviću ponovo sudi.

Od Apelacijskog vijeća traži da postupajućim sucima u procesu protiv Stanišića i Simatovića naloži da prihvate iskaze novih svjedoka.

Kako se navodi u žalbi, Vijeće predsjedavajućeg Burtona Halla odbilo je da uvrsti u dokaze iskaze “30 svjedoka optužbe… samo na osnovu toga što oni nisu svjedočili na prvom suđenju”.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i operativac te službe Franko Simatović optuženi su za progon, ubojstva, prisilno premještanje i deportacije Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivnje, ali je Apelacijsko vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužiteljstva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Ponovljeni proces počeo je u lipnju prošle godine, a tužitelji bi trebali uskoro okončatu svoj dokazni postupak. Također, sada tvrde da odlukom o ponavljanju suđenja nije ograničen obujam novog procesa niti je zabranjeno da budu saslušani novi svjedoci.

Po žalbi Tužiteljstva, Sudsko vijeće je, međutim, “ograničilo obim dokaza na one koji su izvedeni u prvom postupku”.

O zahtjevu da im bude dozvoljeno izvođenje novih dokaza odlučuje Apelacijsko vijeće kojim će predsjedavati američki sudac Theodor Meron, koji je i predsjednik Mehanizma. U vijeću će još biti suci Lee Muthoga, Christoph Flugge, Florence Arrey i Ben Emmerson.

Ponovljeni proces protiv Stanišića i Simatovića posljednji je u kojem će suci utvrđivati jesu li bivši službenici Srbije krivi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Pred Haškim tribunalom nijedan državni službenik Srbije nije bio osuđen za ta zlodjela, javio je BIRN BiH.

Izvor: Fena