HDZ BiH i SDP BiH protiv dogovora Dodik-Izetbegović

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te SDP BiH nisu pozdravili dogovor o Mehanizmu koordinacije između predsjednika SDA i predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića te Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Na sastanku u Istočnom Sarajevu, kojeg je u nedjelju organizirao šef delegacije Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark, dogovoreno je da se odluke o europskim integracijama moraju donositi konsenzusom između dvaju entiteta te je postignut dogovor o kreditnom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

“Na ovome se radilo posljednjih desetak dana. Dogovor o Koordinacijskom mehanizmu otvorio je put za postizanje dogovora i o transportnoj strategiji te aranžmanom s MMF-om. Otvorili smo put BiH prema pristupanju Europskoj uniji”, rekao je novinarima Izetbegović poslije sastanka na kojem su još bili Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS-a, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

“Sada se odlučuje konsenzusom koji uključuje Vladu Republike Srpske, Vladu FBiH i Savjet ministara. Ako nema nekog od predstavnika tih institucija, nema ni kvoruma”, naglasio je Milorad Dodik.

Nakon objave rezultata sastanka, Čović je za televiziju N1 rekao da nema ništa protiv kreditnog aranžmana, no sporan mu je Koordinacijski mehanizam: “Prema onome što sam vidio, to može biti dobar dogovor dvije stranke, ali nikako dogovor koji može proći na Vijeću ministara BiH. Čini mi se da je Izetbegović prihvatio da se u sporazum unesu neki elementi za koje smo se u petak dogovorili da su neprihvatljivi.”

Čović dodaje da se iz Mehanizma koordinacije ne smiju isključiti županije.

Dok je Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića pozdravio dogovor, SDP BiH se žestoko obrušio na Izetbegovića:

“SDP će koristiti sve oblike političke borbe da ne dozvoli urušavanje države pod izgovorom navodnog europskog puta. Naš cilj je da u EU uđe snažna država, a ne tri megakantona ili entiteta. Takav pristup koji je potpisao SDA i Izetbegović izdaja je svih onih koji su dali živote u obrani jedinstvene BiH”, navela je stranka u priopćenju.

MMF je početkom srpnja odgodio kreditni aranžman s BiH jer Zvizdić i Novalić, članovi Fiskalnog vijeća, nisu potpisali pismo namjere. Razlog je bio što RS nije prihvatio prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je u međuvremenu usvojen. Zvizdić i Novalić u međuvremenu su potpisali pismo koje je već poslano u Washington.