HDZ pobjednik izbora, Glasnoviću mandat u 11. jedinici

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ostvarila je relativnu pobjedu na prijevremenim izborima za Hrvatski sabor. Prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), poslije 99 posto obrađenih biračkih mjesta, najveća stranka u Hrvatskoj osvojila je 61 mandat u Saboru.

Narodna koalicija, okupljena oko SDP-a, doživjela je težak poraz s osvojena 54 mandata. Kao i prošle godine, MOST nezavisnih lista je treći u poretku s 13 mandata, koalicija Živog zida osvojila je osam, Istarski demokratski sabor (IDS) tri, stranka Milana Bandića dva, a po jedan Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) i Neovisna lista Željka Glasnovića.

Narodna koalicija osvojila je četiri izborne jedinice, dok su sve ostale pripale HDZ-u, kojem je general Glasnović preoteo jedan mandat u 11. izbornoj jedinici.

Uz Glasnovića, iz 11. izborne jedinice u Sabor odlaze HDZ-ovi kandidati Božo Ljubić i Željko Raguž.

Slijedi razdoblje pregovora među strankama o sastavljanju saborske većine za koju je potrebno 76 ruku. Čelnici HDZ-a i SDP-a poručili su da su spremni pregovarati sa strankama sličnog svjetonazora.

Prošle godine MOST je koalirao s HDZ-om i stvorio većinu. Najveće iznenađenje ovih izbora, Živi zid, poručio je da ne namjerava ulaziti u bilo kakvu koaliciju.

Prema Ustavu RH, najkasnije 20 dana od objave službenih rezultata izbora mora se održati konstituirajuća sjednica Sabora na kojoj treba biti izabran predsjednik. Ako do tada ne bude izabran predsjednik i ako se ne bude formirala parlamentarna većina, kreću konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koje mogu trajati sedam, dvanaest, četrnaest dana ili koliko je god potrebno da se izabere predsjednik.