Herceg s rektorima: Radimo na analizi Zakona o visokom obrazovanju

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa razgovarali su danas sa Zoranom Tomićem, rektorom sveučilišta u Mostaru i Elvirom Zlomušicom, rektorom Univerziteta ”Džemal Bijedić” Mostar.

Rektori su predsjednika Hercega i ministra Hadžovića upoznali sa stanjem visokog obrazovanja u Županiji, planovima i perspektivama ove dvije visokoškolske institucije kojima su na čelu.
Izrazili su zahvalnost Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, predsjedniku i resornom ministru na razumijevanju za njihove potrebe, redovitom financiranju preuzetih obveza, ističući kako je takav odnos doveo do stabilnosti, ali su ukazali na potrebu većih izdvajanja jer postojeći iznosi nisu dovoljni da bi ove visokoškolske ustanove mogle ići u korak s visokim ustanovama u okruženju.

Kazali su, također, kako i sami – u sklopu svojih mjerodavnosti – iznalaze modele i načine koji pomažu osigurati dovoljno sredstava za funkcioniranje visokog obrazovanja.
Tijekom razgovora, rektori su istaknuli kako će zajednički imenovati povjerenstvo koje će sačiniti temeljitu analizu Zakona o visokom obrazovanju, te predložiti eventualne izmjene, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete i prihvaćanja europskih standarda kada je u pitanju proces visokog obrazovanja.
Istaknuli su kako ih raduje činjenica da su i resorni ministar i predsjednik Vlade njihove kolege – sveučilišni profesori i kako će sigurno i zbog te činjenice i dalje uvažavati njihove potrebe i podupirati njihova nastojanja da visoko obrazovanje u Hercegovačko-neretvanskoj županiji bude šire prepoznatljivo po svojoj kvaliteti i izvrsnosti.

Predsjednik Herceg i ministar Hadžović tijekom razgovora naglasili su kako je iz više konkretnih primjera vidljivo kako je obrazovanje, a poglavito visoko obrazovanje, u samom vrhu prioriteta rada Vlade.
Dodali su i to kako je zahvaljujući Sveučilištu i Univerzitetu Mostar istinski studentski grad u kojemu, tijekom akademske godine, boravi tisuće studenata.

”Želimo li ići u korak s razvijenim zemljama Europe, izdvajanja za visoko obrazovanje i znanost ne smiju biti trošak nego najbolje investiranje u našu budućnost i budućnost onih koji dolaze iza nas.
Moramo učiniti sve kako bismo pronašli način da smanjimo udar na studentski standard, a da osiguramo dovoljno sredstava za nesmetano funkcioniranje visokog obrazovanja. Na tom tragu, Vlada kojoj sam na čelu, činila je i čini ozbiljne pomake. Podsjetiti ću na to da pored redovitih mjesečnih izdvajanja iz Proračuna za Sveučilište i Univerzitet, mi također za oko 1650 studenata osiguravamo stipendije i sufinanciramo smještaj u studentske domove. Također, učinit ću sve da zaživi inicijativa – koju sam ranije potaknuo – da sinergijskim djelovanjem općina, Grada Mostara, Županije i drugih razina vlasti, u vremenu pred nama, osiguramo subvencioniranje smještaja i stipendije svim studentima iz naše županije”, kazao je predsjednik Herceg, dodavši: ”Ministar Hadžović i ja danas smo razgovarali s rektorima, ali i s našim kolegama profesorima, te nam je zbog toga bilo lakše razumjeti poteškoće s kojima se susreću kao prvi ljudi Sveučilišta i Univerziteta. Naša potpora, kako osobna tako i Vlade, nikada nije bila upitna. U nama su do sada imali istinskog partnera, a naša je obveza da i ubuduće nastavimo s potporom razvitku Sveučilišta i Univerziteta kao nositelja odgovorne zadaće u našem društvu”, zaključio je predsjednik Herceg.

Prihvaćen je zaključak da se ovakvi sastanci redovito održavaju kako bi bilo razmatrano stanje visokog obrazovanja u Županiji i poduzete aktivnosti na dobrobit studenata, profesora i visokog obrazovanja u cijelosti.
Također, dogovoreno je da sljedećih dana Sveučilištu i Univerzitetu budu uplaćene po dvije tranše u ukupnom iznosu 1.283.333,33 KM.