U Hercegovini sve manje dojenja djece

Međunarodni tjedan dojenja ove je godine usmjeren na 17 ciljeva održivog razvoja koji bi se trebali ostvariti do 2030.godine. Ostvarivanjem ovih ciljeva teži se rješavanju uzroka siromaštva te se želi ponuditi vizija za razvoj koja će biti na korist svim ljudima.

U Hercegovini je, prema statstičkim podacima, u zadnjih deset godina u opadanju dojenje novorođenčadi. Pravi razlog struka ne zna, ali su uvjereni kako se žene zbog pritiska okoline odlučuju ne dojiti djecu.

Postoje i slučajevi gdje nije nezamislivo dojiti dijete do njegove kasne dobi. Iako struka to podržava, okolina je ta koja ima negativne reakcije. Prema struci, do godinu dana je određeno dojenje novorođenčeta bez ikakvih posebnih dodatnih potreba , ali Svjetska zdravstvena organizacija u zadnjih nekoliko godina promovira i produženo dojenje do dvije godine. Za samo dijete nakon poroda ključno je prvih sat vremena.

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna dojenja je dojenje kao ključni element koji nam daje mogućnosti i potiče nas na razmišljanje i vrednovanje dobrobiti koje ono donosi od samog početka života, kako da poštujemo jedni druge i brinemo se za svijet koji dijelimo.