HNS: Izbor članova Predsjedništva BiH mora se riješiti kroz izmjene Izbornog zakona

Rezolucija Vijeća Europe o Bosni i Hercegovini trebala bi se naći na dnevnom redu idućeg ponedjeljka. Nacrt rezolucije izradio je monitoring tim, a u njemu se, između ostalog, politički akteri pozivaju na izmjenu Ustava BiH kako bi se izbori mogli provesti u skladu s presudom Sedjić-Finci i u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH. Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora pripremilo je amandmane na rezoluciju kojima se podržavaju izmjene Ustava ukoliko se do toga može doći, ali smatraju kako se izbor članova Predsjedništva BiH mora riješiti kroz izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić istaknuo je kako se u nacrtu rezolucije traži hitna provedba odluke Ustavnog suda temeljem njegove apelacije. Dodao je da, ako se to ne dogodi, postoji rizik blokade formiranja vlasti na federalnoj i državnoj razini.

Amandmani na tekst rezolucije bit će dostavljeni bh. izaslanstvu u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, a u HNS-u se nadaju kako će neki od njih biti usvojeni na samoj sjednici.

Predsjednik glavnog vijeća osvrnuo se i na skori posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koju bošnjačke stranke često prozivaju zbog miješanja u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine. Ljubić ističe da je Daytonski mirovni sporazum narušen, te da stoga Hrvatska, kao jedna od potpisnica, ima pravo pomagati.

O dijelovima rezolucije koji se odnose na lokalnu samoupravu i obrazovanje, govorio je voditelj odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost HNS-a Mijo Krešić. Istaknuo je kako će od Vijeća Europe tražiti da se uskladi status Općine Tuzla kako bi se omogućila implementacija izbornih rezultata jer je to jednina općina koja nije provela izbore na razini mjesnih zajednica.