HNS predlaže reformu RTV sustava u BiH

Potrebno je reformirati cijeli RTV sustav BiH i unutar takvog reformiranog sustava osnovati servis koji će program emitirati uglavnom na hrvatskom jeziku, poručio je Ivan Vukoja ispred Odjela za kulturu, medije, sport i informiranje Hrvatskog narodnog sabora BiH. Dodao je kako se s načelom konstitutivnosti moraju uskladiti sva zakonska rješenja, što trenutačno nije slučaj, te da su sadašnja zakonska rješenja vezana za javni RTV sustav nametnuta.

Vukoja je kazao kako sadašnje rješenje vezano za RTV sustav u BiH ne odgovara glavnom ustavnom principu jer jača uloge entiteta, a ne jednakopravnosti naroda.

Vukoja ističe kako je Glavno vijeće HNS-a izradilo i drugi prijedlog kako riješiti ovaj problem – da se od kompletnog RTV sustava BiH naprave četiri RTV servisa.

Medijima se obratio i Bariša Čolak ispred Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a, osvrnuvši se na odluku Visokog sudskog i tužiteljskog Vijeća BiH o imenovanju sudaca Općinskog suda u Čitluku po popisu stanovništva iz 1991. godine.

Čolak je rekao kako se nada da će ta odluka biti ispravljena te da je HNS tim povodom već poslao pismo Visokom sudskom i tužiteljskom Vijeću BiH.