HNS predlaže transformaciju RTV sustava s četiri kanala

Ističući kako postojeći sustav nije napravljen u skladu s temeljnim načelom Ustava BiH o konstitutivnosti naroda, Hrvatski narodni sabor je ponudio transformaciju. O Prijedlogu transformacije Javnog RTV sustava BiH bit će riječi na javnoj raspravi.

Motiv za izradu prijedloga HNS-a o transformaciji Javnog RTV sustava BiH je niz manjkavosti koje ima trenutačni sustav. Iz HNS-a poručuju kako je postojeći sustav nezadovoljavajući, nelegitiman i protuustavan.

Zog toga predlažu kao najbolji integrirajući model koji donosi četiri RTV servisa, jedan na hrvatskom, jedan na srpskom, jedan na bosanskom i četvrti zajednički servis kao dio cjelokupnog RTV sustava u BiH. Ovaj integrirajući model podrazumijeva obveznu suradnju.

HNS ima i dopunski model prema kojemu bi bh. RTV sustav bio sastavljen od krovnog BHRT servisa, RTRS-a i Radiotelevizije Federacije BiH koja bi se sastojala od dva servisa, jednog koji bi u pravilu emitirao na bosanskom, i drugog koji bi emitirao na hrvatskom jeziku.

Prijedlog HNS-a i modeli koji su u njemu izloženi nisu konačni i u svim segmentima razrađeno rješenje. Glavne točke Prijedloga transformacije Javnog RTV sustava BiH su:

“1. Koncepti i modeli ustroja javnog RTV sustava trebaju biti usklađeni s osnovnim načelom Ustava BiH o konstitutivnosti naroda.
2. Kao najprikladniji koncept i model ustroja javnog RTV sustava može se smatrati tzv. integrirajući model.
3. Hrvati u BiH kao konstitutivan narod imaju ustavno pravo na javni RTV servis.
4. Javni RTV servis na hrvatskom jeziku treba biti sastavni dio javnog RTV sustava i kao takav financiran iz javnih sredstava.”

U ponedjeljak će u Sarajevu o transformaciji javnog RTV sustava biti otvorena javna rasprava za sve koji žele sudjelovati. Idući 21 dan bit će moguće dati sugestije i komentare na ovaj prijedlog. Cijeli prijedlog dostupan je javnosti na stranicama Hrvatskog narodnog sabora.