HNŽ: Školska godina u srednjim školama započela štrajkom upozorenja

Nova školska godina za učenike i djelatnike srednjih škola HNŽ-a, započela je štrajkom upozorenja. Po dva posljednja školska sata u prvoj i drugoj smjeni, zbog nezadovoljstva prosvjetnih djelatnika, nastava se danas nije održavala.

“Između ostalih razloga, tražili smo povećanje plaće za 15%. Vlada je ponudila deset posto, i to kroz tri godine, počevši od 1. 1. 2019. godine, na to ne pristajemo” rekao je Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola koji nastavu izvode po hrvatskom planu i programu.

.. iz Sindikata srednjih škola tvrde kako se prema podacima Federalnog statističkog ureda, prosječna plaća u posljednjih deset godina povećala za 105 KM, povećao se i županijski proračun, ali ne i plaća zaposlenih u srednjim školama.

S druge strane, iz Vlade su podsjetili kako je sa Sindikatom srednjih škola u veljači ove godine potpisan kolektivni ugovor, na tada, obostrano zadovoljstvo. Dodali su i kako su i uvijek otvoreni za konstruktivne razgovore.

Tijekom današnje konferencije za medije, istaknuto je kako je HNŽ, jedina županija koja prošle godine nije imala natječaje za prijem novih djelatnika. Danas se trebao održati i štrajk upozorenja članova nezavisnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe u HNŽ-u no on je odgođen za dva dana jer ih je Vlada u međuvremenu pozvala na razgovor.

Opširnije u Dnevniku u 18:30h