HNŽ: Traži se uvođenje redovitih pregleda u svim općinama

”Nakon višegodišnje stanke, na inicijativu Udruge roditelja Naša djeca 2014., učenicima mostarskih osnovnih škola omogućen je ponovno sistematski pregled prema ranije utvrđenoj dinamici zasnovanoj na modelu „neparni razredi“.

Međutim, sistematski pregledi se i dalje ne organiziraju u svim ostalim općinama HNŽ”, navodi udruga Naša djeca 2014. Udruga zagovara uspostavljanje redovitosti održavanja sistematskih pregleda djece u osnovnim školama na području cijele Županije, kao i poboljšanje kvalitete ovakvih pregleda uključivanjem i stomatologa u liječnički tim.

Na zahtjev Udruge roditelja Naša djeca 2014. ravnatelj Doma zdravlja Mostar, gospodin Mario Kordić, razgovarao je s predstavnicima Udruge o pitanjima vezanim za provođenje redovitih sistematskih pregleda učenika osnovnih škola u Hercegovačkoneretvanskoj županije. U razgovoru na temu sistematskih pregleda sudjelovali su i liječnici Doma zdravlja, dr Vujica i dr Udovičić, te naglasili važnost redovitosti cjelovitih sistematskih pregleda djece kao osnovne preventivne mjere za održavanje dobrog zdravlja.

Imajući u vidu kako brojni poremećaji koji se pojavljuju u odrasloj dobi imaju svoje polazište u djetinjstvu, zajednički interes liječnika i roditelja je provođenje sistematskih pregleda u osnovnim školama. U zaključku razgovora utvrđeno je kako će se Udruga roditelja Naša djeca 2014. u daljem radu zauzeti za dopunu zakonske regulative vezane za organiziranje sistematskih pregleda u HNŽ, a u suradnji sa Domom zdravlja Mostar raditi na uvođenju preventivnog stomatološkog pregleda u okviru redovitih sistematskih pregleda učenika u osnovnom školstvu, navedeno je iz ove Udruge.