HNŽ: Vlada financira prijevoz, dijelom i udžbenike

Hercegovačko-neretvanska županija ove godine uvodi promjene u obrazovanju. Vlada ove županije financirat će prijevoz učenika osnovnih škola. Odlučeno je to na nedavnoj 25. sjednici kad su se usvojili prijedlozi zakona kojim su predviđene izmjene dosadašnjeg modela financiranja prijevoza učenika. Vlada Hercegovačko-neretvanske županije za prijevoz učenika osigurala je tri milijuna konvertibilnih maraka.

“Kako je sud donio presudu da su narušeni principi lokalne samouprave kad je riječ o prijevozu učenika, Vlada je krenula u proceduru izmjena i dopuna dvaju zakona kako bi riješila to pitanje tijekom duljeg razdoblja. Vlada će financirati prijevoz učenika u iznosu do tri milijuna KM jer smatramo da je taj iznos dostatan”, rekao je za Našu TV Pero Ćiro Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ-a.

Prethodnih godina prijevoz učenika osnovnih škola većim dijelom su financirale jedinice lokalne samouprave. Ova tri milijuna KM za prijevoz učenika nisu jedini novci koji će se ove godine uložiti u obrazovni sustav. Vlada je izdvojila devet milijuna KM za projekt energetske učinkovitosti. Dio tog novca namijenjen je i za obnovu školskih objekata.

Prijašnjih godina Vlada je putem ministarstva zdravstva te ministarstva prosvjete, kulture i športa financirala udžbenike za socijalno ugroženu djecu te je najavljeno kako će vjerojatno iste aktivnosti provesti i ove godine.

“Ministarstvo će u jednoj mjeri to sigurno realizirati. Pričekajmo da se resorno ministarstvo očituje, pa ćemo imati cjelovitu informaciju”, rekao je Pavlović.