Hoće li krumpir spasiti poljoprivrednu sezonu?

Ove sezone očekivao se bogat urod ranih krumpira u ZHŽ-u. Već 14. travnja pojavili su se prvi mladi krumpiri iz ljubuške općine, dok se početkom svibnja očekivao početak sezone. A onda je ujutro 22. travnja osvanuo kasni mraz koji je napravio ogromne štete na povrtlarskim nasadima. Proglašenje elementarne nepogode i iskazano razumijevanje za probleme poljoprivrednika, slaba su utjeha. Polet sredinom travnja zamijenila je suzdržanost.

“Počelo je fantastično, sad je loše. Krumpir je bio u najgoroj fazi razvoja kada ga je odnijelo, slabo se oporavlja. Hoće li od toga nešto biti tek će se vidjeti. Ide na veletržnicu, nešto se prodaje, ali nije dobra prodaja. Ovo je najgora situacija, ne može se „šleperski“ raditi, a ima ga previše za piljare. Neki je sad vakum, sad će se u ovih desetak dana iznjedriti hoće li od sezone nešto biti ili neće“, tvrdi predsjednik Udruge poljodjelaca ZHŽ-a Dubravko Vukojević.

Zbog nedostatka količine i kvalitete neizvjestan je i izvoz. U takvoj situaciji samo će se najhrabriji odlučiti na taj potez.

“U kontaktu smo s izvoznicima, ima interesa, ali sve je u iščekivanju. Nema količine, nema kvalitete, pri takvoj situaciji nitko se ne može odvažiti na izvoz. Ja vjerujem da će biti izvoza, i ranijih godina izvoz je počinjao krajem svibnja pa se nadam da će izvoza ipak, biti. Valjda ćemo se izvući, ovo će biti neka prijelazna godina, isto kao ona lanjska, prva kada smo se vratili na europsko tržište. Do danas se trebalo prodati par tisuća tona, a onda dođe mraz i vrati te pet godina unatrag”, ističe Vukojević.

Zbog golemih šteta u povrtlarstvu jugozapadne Hercegovine, već tradicionalni Dani ranih krumpira, nisu ni održani. Jednostavno, sve je još uvijek neizvjesno.