Hoće li ljudska noga zakoračiti na dno Crvenog jezera u Imotskom?

5. svibnja planira se održavanje značajne speleoronilačke akcije u Crvenom jezeru u Imotskom. Tada bi ljudska noga trebala prvi puta u povijesti zakoračiti na dno ovog svjetski poznatog nacionalnog krškog fenomena. Taj povijesni zaron predvodit će Frederic Swierczynski, svjetski poznati speleoronilac. Taj bi se zaron ujedno iskoristio i za detaljno ispitivanje flore i faune Crvenog jezera kada bi se pokušalo ustanoviti i do koje dubine egzistira život u samom jezeru, piše Dalmacija News.

“U tijeku su posljednje pripreme za organizaciju ovog projekta, odnosno povijesnog ronjenja do samog dna Crvenog jezera u Imotskom. Ne radi se tek o običnom zaronu, iako nijedan zapravo nije takav, što znaju svi koji se bave ronjenjem, ali ovdje se radi gotovo o pustolovnom događaju jer ne možemo predvidjeti što nas sve očekuje pod vodom. Ovaj događaj sadrži i znanstvene značajke jer će tim speleoronilaca pokušati prikupiti što je moguće više uzoraka flore i faune kako bismo i na taj način dobili što više informacija o životu u jezeru”, kazao je direktor Turističke zajednice Imotski Luka Kolovrat.

“Moram istaknuti kako su već ishodovane sve potrebne dozvole i dopuštenja za organizaciju ovog događaja. Posebno pazimo na sigurnost svih aktera. U čitavoj organizaciji sudjelovali su djelatnici Turističke zajednice te članovi Ronilačkog kluba Crveno jezero koji su na raspolaganju za sve logističke radove. Trenutno se radi na konstrukciji odgovarajuće platforme za potrebe samog projekta. Evo, nadam se da će i povoljni vremenski uvjeti ići u prilog svim sudionicima ovog događaja”, istaknuo je Kolovrat.

Za čitav događaj vlada iznimno medijsko zanimanje. Samo iz Francuske najavljen je dolazak nekoliko desetaka novinarskih ekipa, a upiti pristižu iz mnogih europskih zemalja, posebno onih s dugom pomorskom tradicijom. Najavljeni su i dolasci mnogobrojnih javnih medijskih servisa iz Hrvatske.