Hrvatima deset, Bošnjacima sedam mandata u OV Stolac

Dan nakon izbora u Stocu sumiraju se dojmovi, stigli su i prvi preliminarni rezultati glasovanja. Osim poznate vijesti da je novi-stari načelnik Stjepan Bošković, u ponedjeljak su postali poznati i izabrani vijećnici u općinskom vijeću.

Nakon što je još u nedjelju navečer bio poznat novi-stari načelnik, Središnje izborno povjerenstvo BiH u ponedjeljak je dostavilo i listu izabranih vijećnika u općinskom vijeću. Hrvati su osvojili apsolutnu većinu, deset mandata, dok su Bošnjaci osvojili sedam.

HDZ BiH će imati najviše zastupnika u općinskom vijeću, njih osam. Po jedan mandat pripao je listi HSP BiH – HDZ 1990 i neovisnom kandidatu Vidoju Maslaću. Inicijativa za Stolac osvojila je sedam mandata. Ostale stranke i neovisni kandidati dobili su manje od jedan posto glasova.

U utrci za načelnika Stoca, Stjepan Bošković je dobio 59,55 posto glasova, dok je za Matu Komšića glasovalo 40,45 posto birača.

Na izbore je izišlo 7.566 birača. Važećih listića bilo je 7.335, a nevažećih 231. Uz policijsku pratnju, u ponedjeljak je izborni materijal iz Stoca i drugih općina gdje se glasovalo u odsutnosti dopremljen u Sarajevo. Glasovi putem mobilnog tima i oni pristigli poštom počet će se brojati u utorak u 12 sati. No već sada je jasno da ne mogu promijeniti konačni rezultat.